Gezond zwanger

Wist je dat:

Je gezondheid en leefstijl een groot effect kan hebben op de kans om zwanger te worden? Dit geldt ook voor de aanstaande vader. Daarnaast is een gezonde leefstijl belangrijk voor je eigen gezondheid tijdens de zwangerschap en voor de gezondheid van je kind.

De meeste mensen weten wel dat het belangrijk is om niet te roken en drinken in de zwangerschap. Maar wist je ook dat het eigenlijk ideaal is om al voor je zwanger wordt met het gebruik van foliumzuur (een vitamine) te beginnen. En wist je dat je met foliumzuur je baby niet alleen beschermt tegen een open ruggetje, maar ook tegen andere aangeboren afwijkingen? Ook raden we aan om tijdens de zwangerschap extra vitamine D te gebruiken.

Verder weten we bijvoorbeeld dat de kans om zwanger te raken voor vrouwen met overgewicht groter wordt als zij wat afvallen. Hierdoor verklein je ook je risico op zwangerschapssuiker. Dat is ook weer belangrijk voor de gezondheid van je kind.

Ben je van plan om zwanger te worden, of ben je zwanger en heb je vragen? Wees dan welkom op ons spreekuur. Wellicht hebben we goede tips voor je. Je helpt ons helemaal goed als je deze vragenlijst invult, uitprint en meeneemt naar het spreekuur.

Verder zijn er ook veel interessante apps en websites waar je nuttige informatie kunt vinden:

  • Voor als jullie zwanger willen worden: www.strakszwangerworden.nl of 12maandenzwanger.nl
  • Je kunt hiervoor ook kijken op: www.slimmerzwanger.nl Het onderzoek neemt nu geen nieuwe mensen aan, maar je kunt wel veel leefstijltips vinden om gezond zwanger te worden en zijn.
  • Het voedingscentrum heeft veel info over gezonde voeding in de zwangerschap en ontwikkelde de app ZwangerHap
  • Of kijk de vlogs van Jay-Jay die zwanger wil worden!
  • Als je twijfelt over wel of niet zwanger worden: nietofwelzwanger.nl

 

Kap je mee?

Op naar een rookvrij Noord?

De Beverwijkstraat waar huisarts David Koetsier werkt is sinds kort ‘rookvrij’.

Onze Wingerdweg is 10 keer zo lang als de Beverwijkstraat…

Dus wij kunnen dus wel wat hulp gebruiken: woon je in de Wingerdweg en rook je? Of rook je niet maar heb je een goed idee? Of wil je je moeder helpen te stoppen?

Laat het ons weten!

Je kunt bij ons terecht voor hulp. Dokter Doets en onze nieuwe praktijkondersteuner Johanna Rubingh zijn beiden speciaal opgeleid om mensen te begeleiden bij het stoppen. Maar wat werkt er nou beter dan stoppen met de hele straat!?

En het is niet voor niets. Als je iets aan je gezondheid wil doen dan is stoppen met roken de grootste stap die je kunt maken:

Nieuwe praktijkondersteuner diabetes

Zoals de meeste van u inmiddels hebben vernomen hebben we afscheid genomen van Rosita. We danken haar voor haar inzet in de jaren die ze voor dokter Franken en voor ons heeft gewerkt.

Vanaf 1 mei neemt Johanna Rubingh, ook een ervaren praktijkondersteuner, het stokje van haar over. Zij zal mensen met diabetes (suikerziekte) begeleiden en ook mensen helpen die willen stoppen met roken.

Binnenkort stelt zij zichzelf op onze website en in de praktijk aan u voor.

Even voorstellen

Naast de inmiddels al wat bekende nieuwe gezichten van dokter Doets en ondergetekende zijn er nu nog twee nieuwe gezichten bij Noord Huisartsen. Dat van Merel Willems, onze Medisch Assistent in opleiding en dat van Mieke Beerta, onze nieuwe assistente.

Even voorstellen dus:

Merel Willems is er sinds september. Zij volgt de opleiding tot Medisch Assistent. Dit is een functie die in Amerika al langer bestaat en die we nu ook in Nederland steeds meer zien. Het gaat om een medisch professional die de huisarts (en in het ziekenhuis de specialist) ondersteunt bij allerlei taken. Voor ze bij ons kwam heeft Merel als verpleegkundige in het OLVG gewerkt op de afdeling chirurgie.

Wij hebben ervoor gekozen om Merel te gaan opleiden omdat dat een goede manier is om zelf een frisse kijk te houden op het vak. Daarnaast is het leuk om samen te werken en geeft het ons meer tijd voor de ingewikkeldere problemen omdat Merel meer eenvoudige consulten overneemt. Tot zover bevalt de samenwerking erg goed.

Merel is een dag per week op de opleiding en is op maandag, donderdag en vrijdag in de praktijk.

Mieke Beerta is net (begin november) begonnen. Zij is een zeer ervaren doktersassistente die hiervoor in Bos en Lommer heeft gewerkt. De vorige praktijk werd haar te groot en daarom is ze naar Noord gekomen. Haar eerste indruk is dat ze een goede keuze heeft gemaakt. We zijn blij met haar ervaring en dat Jannet, die stiekem wel heel veel uurtjes maakte, nu ook weer af en toe een middag vrij kan nemen.

Mieke is er alle dagen behalve op woensdag.

Eenvoudige vraag? E-consult!

Vanaf nu kunt u ons ook een vraag stellen via E-consult.

Deze service is bedoeld voor niet spoedeisende vragen waarvoor geen lichamelijk onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld een vraag over medicijnen, de uitslag van een onderzoek of een vervolgvraag over iets waar u al voor bent geweest.

Binnenkort is het ook mogelijk om online een (korte – 10 minuten) afspraak te maken.

Richting Gezond met je eigen huisarts

Afwachten?

Lang zijn huisartsen vrij reactief geweest. Als er iemand op het spreekuur kwam gingen we aan de slag. Dat werkt goed als iemand een snijwond heeft of een acute bronchitis. Voor andere bedreigingen voor onze gezondheid, die de laatste tijd steeds meer voorkomen, werkt dit minder goed.

Deze nieuwe bedreigingen voor de gezondheid zijn sluipmoordenaars die vaak een heel geleidelijke achteruitgang veroorzaken. Ze hangen samen met de grotere welvaart en de hogere snelheid waarmee we leven. Hierdoor krijgen steeds meer mensen uiteindelijk overgewicht, een hoge bloeddruk en een verstoorde vet- en suikerstofwisseling. Uiteindelijk kan dit leiden tot ziekten als suikerziekte en hart- en vaatziekten.

Of in actie komen?

Er komt steeds meer aandacht voor het belang van leefstijl. Wij als huisartsen willen de sluipmoordenaar ook graag de weg afsnijden en niet pas in actie komen als het eigenlijk te laat is.

Daarom zijn we ook in onze praktijk begonnen met een leefstijlprogramma: Richting Gezond. Hierin gaan we samen aan de slag om mensen die een verhoogd risico lopen om ziekten te ontwikkelen, of al een welvaartsziekte hebben, weer gezond te krijgen. En beter in hun vel. We hebben dit programma ontwikkeld in samenwerking met stichting Arts en Voeding en stichting Voeding Leeft.

Een prachtig praktijkvoorbeeld van de kracht van leefstijlverandering is het programa Keer Diabetes2 Om van stichting Voeding Leeft. In dit programma gaan mensen met suikerziekte aan de slag met hun leefstijl. Op de website www.keerdiabetesom.nl lees je meer over hun ervaringen.

Verder ter inspiratie: ook chirurgen gaan het leefstijl-pad op!

Hypnose voor opvliegers?

Zou hypnose kunnen helpen bij opvliegers? Sommige wetenschappers zeggen van wel. Het zou vrouwen die op natuurlijke wijze in de overgang komen kunnen helpen maar ook vrouwen die door chemotherapie vervroegd in de overgang komen.

Er is nog niet zo veel bewijs en in de huisartsen-richtlijn wordt hypnose niet geadviseerd (het wordt zelfs niet eens genoemd als optie). Als er meer bewijs komt voor het effect van hypnose kan het een mooi en veiliger alternatief zijn voor behandeling met hormonen. De hormonen die gegeven worden tegen opvliegers geven namelijk een lichte verhoging van de kans op hart- en vaatziekten en bij langduriger gebruik wordt ook het risico om borstkanker te krijgen iets hoger.

Dhr. Azad Khan van MCN fysiotherapie in Amsterdam Noord paste al langer hypnose toe voor andere klachten. In zijn weblog (klik hieronder) beschrijft hij zijn eerste resultaten met hypnose bij vrouwen met opvliegers:

Behandeling tegen opvliegers!

Zwartwit

Als huisarts vind ik dit een práchtig artikel. Met toestemming van de auteur deel ik het graag met je.

Zwartwit – Frénk van de Linden

Een van de fouten die we in het Westen nog weleens willen maken, is het aanbrengen van absolute scheidingen; tussen man en vrouw, tussen emotie en ratio, tussen lichaam en geest. Maar als het gaat over sentimenten versus verstand, moet ik vaak denken aan de wijze woorden van Connie Palmen: “Het verstand kan gevoelig zijn, het gevoel verstandig.” Waarom blijven velen van ons simplistisch denken dat je enerzijds het lijf, anderzijds de ziel hebt? In grote delen van Azië begrijpen ze dat het minder zwartwit in elkaar steekt. Zie het yin/yang-teken: in het zwarte vlak een witte punt, in het witte vlak een zwarte punt. ‘Een oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit’, noemt Wikipedia het.

Ik heb al sinds mensenheugenis pijn in mijn rug: links onderaan lijkt permanent een stiletto in mijn vlees te priemen. Het is deels genetisch (mijn vader én moeder hadden op dezelfde plek last), deels mijn zittende bestaan (journalisten beleven vooral avonturen aan hun bureau). Ja, met een beetje overdrijving kun je beweren dat ook de scheiding tussen nature en nurture niet bestaat.

Een jaar of tien terug zou ik voor RTV Noord-Holland een interviewmarathon doen: vijfentwintig interviews met Nederlanders van naam en faam, live op televisie. Portretterende gesprekken van telkens een half uur, waarna vijf minuten rust. Geen probleem, dacht ik, wat is er makkelijker dan aan anderen vragen hoe zij zich in godsnaam door het leven slaan?

De ochtend vóór de uitzenddag werd ik zo stijf als een plank wakker. Elke poging te bewegen leidde tot pijnscheuten die mijn rugspieren lam legden. Ik kon ternauwernood uit bed komen om de telefoon te pakken. Wat was ook al weer het nummer van mijn fysiotherapeut, Ronald Klaassen? Me afmelden bij RTV kon altijd nog, eerst moest hij me maar onder handen nemen.

Klaassen deed niks. Nou ja, bijna niks. Een beetje wrijven hier, een kneepje daar. Verder herinner ik me vooral schouderklopjes.

Vierentwintig uur later begon ik als een jonge god aan mijn interviewmarathon. Job Cohen, Ellen ten Damme, Ahmed Marcouch, Dick Swaab, Simon Vinkenoog, Thé Lau, het ene inspirerende vraaggesprek na het andere. Geen centje pijn. Hoe had Klaassen mij op de been gekregen? Wat was zijn geheim? Een zweverige zielenknijper kon je hem niet noemen, maar Klaassen geloofde niet in scheiding van lichaam en geest. ‘Jij kon het je moeilijk voorstellen’, lachte hij toen ik hem om uitleg vroeg, ‘maar in feite stond je stijf van angst. Eigenlijk heb ik alleen maar een beetje tegen je aan geluld en vertrouwen gegeven, zo van: leuk wat je gaat doen, ik wou dat ze mij hadden gevraagd, maar ja, jíj bent de interviewer.’

Je komt ze hier en daar nog tegen in de zorg en medische kringen: pur sang rationalisten, mensen die blijven geloven in het zwartwitverhaal over lichaam en geest. Wat me verontrust, is dat deze halsstarrigen de wind mee hebben nu er door bezuinigingen steeds minder tijd is voor verdieping in de gedachten en gevoelens van cliënten en patiënten. Met als gevolg dat het fysiek lang niet zo snel de goede kant met hen opgaat als zou kunnen.

Je mag het niet zeggen en eigenlijk ook niet schrijven, maar het staat er al: hopelijk behoren degenen die daar verantwoordelijk voor zijn letterlijk en figuurlijk tot een uitstervend ras.

Leefstijl als medicijn

Bij Noord Huisartsen zijn we bovenmatig geïnteresseerd in leefstijl. We nemen je hier graag in mee.

Lees hier een interessant artikel over de ontwikkelingen op het gebied van leefstijl-geneeskunde: nrc – leefstijl als medicijn

En kijk ook eens naar deze factsheet van stichting Voeding Leeft: FactsheetKeerDiabetes2Om
Mensen die hun suikerziekte omkeren puur en alleen door anders te gaan leven!

In 2017 zullen we de eerste stappen zetten om ook in onze praktijk programmatisch met leefstijl aan de slag te gaan.

De chirurg komt naar je toe

Per maart 2017 zijn we een samenwerking aangegaan met surgery4u.

Als huisartsen doen we zelf kleine chirurgische ingreepjes zoals het verwijderen van een verdachte huidafwijking of de behandeling van een ingegroeide teennagel. Soms zijn de ingrepen echter te lastig voor de huisarts. Tot nu toe verwezen we je dan voor poliklinische behandeling naar de chirurg. Dat betekende dat je op en neer moest naar het ziekenhuis en er hing ook een behoorlijk prijskaartje aan.

Surgery4u haalt de chirurg uit het ziekenhuis om je dichter bij huis te behandelen. Je hoeft dus minder ver te reizen voor een even goede behandeling. En omdat de behandeling niet in het ziekenhuis plaatsvindt zijn de kosten voor jou en voor de maatschappij aanzienlijk veel lager.

Surgery4u wil zeggen dat je voor kleine ingrepen behandeld wordt door een volledig gekwalificeerde chirurg, maar dan dichtbij huis en voor een veel lager tarief. We hopen je hiermee van dienst te zijn.

Meer lezen over ziekenhuiszorg dichter bij huis? Klik hier.