Nieuw bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Vanaf 2017 is het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker veranderd. Het bevolkingsonderzoek is er voor alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar.

In het kort
Tot 2016 werd er in het uitstrijkje gekeken naar cellen van de baarmoederhals. Sinds dit jaar wordt er gekeken naar het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt: het humaan papillomavirus (HPV). Als dit virus er niet is, is de kans op baarmoederhalskanker heel erg klein. Er wordt dan geen verder onderzoek gedaan. Als het virus er wel is wordt er verder gekeken naar cellen van de baarmoederhals. Als er ‘onrustige’ cellen gevonden worden word je doorverwezen naar de gynaecoloog.

Hoe werkt het?
Je krijgt (net als voorheen) een oproep thuisgestuurd. Neem contact op met de praktijk om een afspraak te maken voor het uitstrijkje. Als je het vervelend vindt om een uitstrijkje te laten maken kan je nu ook een zelftest doen. Als je 4 maanden na de oproep geen uitstrijkje hebt laten maken krijg je hier vanzelf een uitnodiging voor thuisgestuurd.

Zelftest
Bij de zelftest wordt alleen op het virus (HPV) getest. Negen van de 10 vrouwen heeft dit niet. Dan wordt er verder niets gedaan. Je krijgt na vijf jaar weer een oproep. Wordt er wel HPV gevonden, dan moet er alsnog een uitstrijkje gemaakt worden om de cellen van de baarmoederhals te onderzoeken.

Meer weten? uitstrijkje baarmoederhals – info thuisarts