Hypnose voor opvliegers?

Zou hypnose kunnen helpen bij opvliegers? Sommige wetenschappers zeggen van wel. Het zou vrouwen die op natuurlijke wijze in de overgang komen kunnen helpen maar ook vrouwen die door chemotherapie vervroegd in de overgang komen.

Er is nog niet zo veel bewijs en in de huisartsen-richtlijn wordt hypnose niet geadviseerd (het wordt zelfs niet eens genoemd als optie). Als er meer bewijs komt voor het effect van hypnose kan het een mooi en veiliger alternatief zijn voor behandeling met hormonen. De hormonen die gegeven worden tegen opvliegers geven namelijk een lichte verhoging van de kans op hart- en vaatziekten en bij langduriger gebruik wordt ook het risico om borstkanker te krijgen iets hoger.

Dhr. Azad Khan van MCN fysiotherapie in Amsterdam Noord paste al langer hypnose toe voor andere klachten. In zijn weblog (klik hieronder) beschrijft hij zijn eerste resultaten met hypnose bij vrouwen met opvliegers:

Behandeling tegen opvliegers!