Richting Gezond met je eigen huisarts

Afwachten?

Lang zijn huisartsen vrij reactief geweest. Als er iemand op het spreekuur kwam gingen we aan de slag. Dat werkt goed als iemand een snijwond heeft of een acute bronchitis. Voor andere bedreigingen voor onze gezondheid, die de laatste tijd steeds meer voorkomen, werkt dit minder goed.

Deze nieuwe bedreigingen voor de gezondheid zijn sluipmoordenaars die vaak een heel geleidelijke achteruitgang veroorzaken. Ze hangen samen met de grotere welvaart en de hogere snelheid waarmee we leven. Hierdoor krijgen steeds meer mensen uiteindelijk overgewicht, een hoge bloeddruk en een verstoorde vet- en suikerstofwisseling. Uiteindelijk kan dit leiden tot ziekten als suikerziekte en hart- en vaatziekten.

Of in actie komen?

Er komt steeds meer aandacht voor het belang van leefstijl. Wij als huisartsen willen de sluipmoordenaar ook graag de weg afsnijden en niet pas in actie komen als het eigenlijk te laat is.

Daarom zijn we ook in onze praktijk begonnen met een leefstijlprogramma: Richting Gezond. Hierin gaan we samen aan de slag om mensen die een verhoogd risico lopen om ziekten te ontwikkelen, of al een welvaartsziekte hebben, weer gezond te krijgen. En beter in hun vel. We hebben dit programma ontwikkeld in samenwerking met stichting Arts en Voeding en stichting Voeding Leeft.

Een prachtig praktijkvoorbeeld van de kracht van leefstijlverandering is het programa Keer Diabetes2 Om van stichting Voeding Leeft. In dit programma gaan mensen met suikerziekte aan de slag met hun leefstijl. Op de website www.keerdiabetesom.nl lees je meer over hun ervaringen.

Verder ter inspiratie: ook chirurgen gaan het leefstijl-pad op!