Gezond zwanger

Wist je dat:

Je gezondheid en leefstijl een groot effect kan hebben op de kans om zwanger te worden? Dit geldt ook voor de aanstaande vader. Daarnaast is een gezonde leefstijl belangrijk voor je eigen gezondheid tijdens de zwangerschap en voor de gezondheid van je kind.

De meeste mensen weten wel dat het belangrijk is om niet te roken en drinken in de zwangerschap. Maar wist je ook dat het eigenlijk ideaal is om al voor je zwanger wordt met het gebruik van foliumzuur (een vitamine) te beginnen. En wist je dat je met foliumzuur je baby niet alleen beschermt tegen een open ruggetje, maar ook tegen andere aangeboren afwijkingen? Ook raden we aan om tijdens de zwangerschap extra vitamine D te gebruiken.

Verder weten we bijvoorbeeld dat de kans om zwanger te raken voor vrouwen met overgewicht groter wordt als zij wat afvallen. Hierdoor verklein je ook je risico op zwangerschapssuiker. Dat is ook weer belangrijk voor de gezondheid van je kind.

Ben je van plan om zwanger te worden, of ben je zwanger en heb je vragen? Wees dan welkom op ons spreekuur. Wellicht hebben we goede tips voor je. Je helpt ons helemaal goed als je deze vragenlijst invult, uitprint en meeneemt naar het spreekuur.

Verder zijn er ook veel interessante apps en websites waar je nuttige informatie kunt vinden:

  • Voor als jullie zwanger willen worden: www.strakszwangerworden.nl of 12maandenzwanger.nl
  • Je kunt hiervoor ook kijken op: www.slimmerzwanger.nl Het onderzoek neemt nu geen nieuwe mensen aan, maar je kunt wel veel leefstijltips vinden om gezond zwanger te worden en zijn.
  • Het voedingscentrum heeft veel info over gezonde voeding in de zwangerschap en ontwikkelde de app ZwangerHap
  • Of kijk de vlogs van Jay-Jay die zwanger wil worden!
  • Als je twijfelt over wel of niet zwanger worden: nietofwelzwanger.nl