Hoe leuk is lachgas?

Het klinkt zo gezellig, ‘lachgas’. Veel jonge mensen gebruiken het zo nu en dan (in 2015 19,5% van de 18 jarigen). Sommige jongeren gebruiken regelmatig en veel. Helaas weten veel mensen niet goed hoe schadelijk lachgas kan zijn. Zo nu en dan zien wij de gevolgen in onze praktijk.

Lachgas schakelt een onmisbare hulpstof voor je zenuwstelsel (vitamine B12) uit. Je hoeft niet eens veel lachgas te gebruiken om je zenuwstelsel in de problemen te brengen: meer dan een keer per maand 10 ballonnetjes is al genoeg. En dan te bedenken dat genoeg mensen wekelijks tientallen of soms honderden ballonnetjes gebruiken. Blijkbaar lekker, maar niet zo goed voor je.

Snelle bijwerkingen van lachgas zijn duizeligheid, verwardheid en hoofdpijn. Langzame effecten zijn tintelingen en een doof gevoel in handen en voeten, pijn en uiteindelijk ook krachtverlies, zoals niet meer op je benen kunnen staan, of zelfs een dwarslaesie. Hoe langer je doorgaat met gebruiken hoe groter de kans op blijvende schade. Ook als je direct stop kan het een hele tijd duren voor de klachten verdwijnen door de behandeling met vitamine B12, als de klachten al helemaal weg gaan. Ook een eenmalige zeer hoge dosis kan blijvende schade geven.

Andere risico’s zijn: vallen of ongelukken door (in het verkeer) onder invloed zijn, levenslange littekens door bevriezing van de binnenbenen door tanks, bevriezing van de longen, schade aan ongeboren baby’s en mogelijk ook schade aan het brein van jonge gebruikers.

Er zijn aanwijzingen dat lachgas verslavend is en dat mensen soms meer gebruiken dan ze willen (‘bingen’ = ineens zeer veel gebruiken).

Dit brengt ons bij de vraag of we lachgas niet beter traangas kunnen noemen. Bij vragen over lachgas ben je van harte welkom op ons spreekuur!

Bronnen en meer info:

https://www.rivm.nl/documenten/cam-rapport-risicobeoordeling-lachgas

https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/risicos-10/