Blog

Hoe leuk is lachgas?

Het klinkt zo gezellig, ‘lachgas’. Veel jonge mensen gebruiken het zo nu en dan (in 2015 19,5% van de 18 jarigen). Sommige jongeren gebruiken regelmatig en veel. Helaas weten veel mensen niet goed hoe schadelijk lachgas kan zijn. Zo nu en dan zien wij de gevolgen in onze praktijk.

Lachgas schakelt een onmisbare hulpstof voor je zenuwstelsel (vitamine B12) uit. Je hoeft niet eens veel lachgas te gebruiken om je zenuwstelsel in de problemen te brengen: meer dan een keer per maand 10 ballonnetjes is al genoeg. En dan te bedenken dat genoeg mensen wekelijks tientallen of soms honderden ballonnetjes gebruiken. Blijkbaar lekker, maar niet zo goed voor je.

Snelle bijwerkingen van lachgas zijn duizeligheid, verwardheid en hoofdpijn. Langzame effecten zijn tintelingen en een doof gevoel in handen en voeten, pijn en uiteindelijk ook krachtverlies, zoals niet meer op je benen kunnen staan, of zelfs een dwarslaesie. Hoe langer je doorgaat met gebruiken hoe groter de kans op blijvende schade. Ook als je direct stop kan het een hele tijd duren voor de klachten verdwijnen door de behandeling met vitamine B12, als de klachten al helemaal weg gaan. Ook een eenmalige zeer hoge dosis kan blijvende schade geven.

Andere risico’s zijn: vallen of ongelukken door (in het verkeer) onder invloed zijn, levenslange littekens door bevriezing van de binnenbenen door tanks, bevriezing van de longen, schade aan ongeboren baby’s en mogelijk ook schade aan het brein van jonge gebruikers.

Er zijn aanwijzingen dat lachgas verslavend is en dat mensen soms meer gebruiken dan ze willen (‘bingen’ = ineens zeer veel gebruiken).

Dit brengt ons bij de vraag of we lachgas niet beter traangas kunnen noemen. Bij vragen over lachgas ben je van harte welkom op ons spreekuur!

Bronnen en meer info:

https://www.rivm.nl/documenten/cam-rapport-risicobeoordeling-lachgas

https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/risicos-10/

Gezond Noord in onze praktijk

Wil je iets aan je gezondheid doen, samen met anderen? Of heb je vragen of gezond leven? Kijk eens op de website van Gezond Noord.

Je kunt bij ons in de praktijk terecht voor een persoonlijk advies. Ankie Frehe van Gezond Noord houdt elke dinsdag vanaf 10 uur spreekuur. Een afspraak loopt via Doras.

Mail naar: gezondnoord@doras.nl of bel Els Annegarn: 06 – 10 36 82 98 of Ankie Frehe: 06 – 51 31 16 66

Welkom in ons team!

Wij hebben een aantal nieuwe krachten in ons team: per 1 oktober is mevrouw Anouska Zoutendijk onze nieuwe (maar zeer ervaren) praktijkondersteuner voor iedereen met diabetes. Zij zal zich ook bezighouden met het organiseren van de zorg voor mensen die wat meer op leeftijd zijn. Om ‘onze’ ouderen zo lang mogelijk fris en fruitig te houden en in beweging.

Verder is vrij recent dokter Boonstra-Sayed ons team komen versterken op de maandag, dinsdag en vrijdag. Zij stelt zich binnenkort aan u voor op de website onder het kopje ‘Over Ons’.

Tot slot hebben wij, in plaats van mevrouw Willems, een nieuwe kracht, met ruime ervaring als verpleegkundige bij Buurtzorg, mevrouw Trieu (spreek uit Tsjoe) Le, die zich gaat bezighouden met iedereen met een hoge bloeddruk of een (hoger risico op) een hart- vaatziekte. Ook zij zal zich binnenkort onder het kopje ‘Over Ons’ aan u voorstellen.

Migraine is geen hoofdpijn

‘Migraine is geen hoofdpijn’. Dit is de pakkende titel van het boek wat neuroloog en migraine-specialist Hans Carpay schreef over migraine. Een aandoening waar hij zich al tientallen jaren mee bezig houdt.

Het boek is ook prima te lezen door niet artsen en ik kan het iedereen met migraine aanraden. Het geeft veel inzicht in hoe migraine werkt en wat wel en niet kan helpen tegen migraine. Ook ontkracht dokter Carpay een aantal ‘volkswijsheden’ over migraine, zoals dat stress een belangrijke oorzaak zou zijn.

Volgens dokter Carpay accepteren veel mensen hun migraine vanuit het idee dat er toch niet echt iets is wat kan helpen. De wetenschap heeft echter niet stil gestaan en er zijn meer effectieve nieuwe behandelingen ontwikkeld, die ook nog eens heel weinig bijwerkingen hebben.

Na het lezen van dit boek voel ik mij als huisarts ook weer beter toegerust om u te helpen. Lijdt u dus aan migraine en heeft u er veel last van? Wees van harte welkom op ons spreekuur om te onderzoeken wat eraan te doen is.

Een interview met: https://www.tergooi.nl/interview-hans-carpay/

Afscheid Merel Willems en dokter Lammers

Met het gaan van het oude jaar en het komen van 2021 vinden er ook binnen ons team veranderingen plaats: na eerst bij ons opgeleid te zijn tot physician assistant en aansluitend met veel toewijding en inzet in die rol bij ons gewerkt te hebben gaat Merel Willems een nieuwe uitdaging aan. Hieronder vertelt ze er meer over.

Ook dokter Lammers gaat ons verlaten. Zij gaat terug naar het Oosten des lands, waar zij geboren en getogen is.

We zullen hen missen, danken hen voor alle goede zorgen en wensen hen veel succes en plezier in de toekomst.

Uiteraard zorgen we dat hier weer gedreven zorgverleners voor in de plaats komen.

Merel:

‘Beste lezer,
Na 3,5 jaar in de praktijk te hebben gewerkt ga ik een nieuwe uitdaging aan. Dat betekent dat ik de huisartsenpraktijk Doets en van den Dungen zal verlaten per half januari. Ik ga werken in de Wijkkliniek in Amsterdam Zuidoost. Deze kliniek is een nieuw concept bestaande sinds 2018 en is een samenwerkingsverband tussen het UMC Amsterdam en Cordaan. Het is een kliniek waar kwetsbare ouderen kunnen worden opgenomen vanwege een acuut medisch probleem. Het doel van de kliniek is om de ouderen goede ondersteuning en begeleiding te bieden tijdens de opname, zodat ze vervolgens weer zo goed mogelijk naar huis kunnen gaan. Een ontzettend leuke uitdaging waarin ik zeker weer veel zal gaan leren.
Ik dank alle collega’s en patiënten voor de prettige samenwerking. Het was mij een genoegen.
Een vriendelijke groet,
Merel Willems’

Gezond zwanger

Wist je dat:

Je gezondheid en leefstijl een groot effect kan hebben op de kans om zwanger te worden? Dit geldt ook voor de aanstaande vader. Daarnaast is een gezonde leefstijl belangrijk voor je eigen gezondheid tijdens de zwangerschap en voor de gezondheid van je kind.

De meeste mensen weten wel dat het belangrijk is om niet te roken en drinken in de zwangerschap. Maar wist je ook dat het eigenlijk ideaal is om al voor je zwanger wordt met het gebruik van foliumzuur (een vitamine) te beginnen. En wist je dat je met foliumzuur je baby niet alleen beschermt tegen een open ruggetje, maar ook tegen andere aangeboren afwijkingen? Ook raden we aan om tijdens de zwangerschap extra vitamine D te gebruiken.

Verder weten we bijvoorbeeld dat de kans om zwanger te raken voor vrouwen met overgewicht groter wordt als zij wat afvallen. Hierdoor verklein je ook je risico op zwangerschapssuiker. Dat is ook weer belangrijk voor de gezondheid van je kind.

Ben je van plan om zwanger te worden, of ben je zwanger en heb je vragen? Wees dan welkom op ons spreekuur. Wellicht hebben we goede tips voor je. Je helpt ons helemaal goed als je deze vragenlijst invult, uitprint en meeneemt naar het spreekuur.

Verder zijn er ook veel interessante apps en websites waar je nuttige informatie kunt vinden:

  • Voor als jullie zwanger willen worden: www.strakszwangerworden.nl of 12maandenzwanger.nl
  • Je kunt hiervoor ook kijken op: www.slimmerzwanger.nl Het onderzoek neemt nu geen nieuwe mensen aan, maar je kunt wel veel leefstijltips vinden om gezond zwanger te worden en zijn.
  • Het voedingscentrum heeft veel info over gezonde voeding in de zwangerschap en ontwikkelde de app ZwangerHap
  • Of kijk de vlogs van Jay-Jay die zwanger wil worden!
  • Als je twijfelt over wel of niet zwanger worden: nietofwelzwanger.nl

 

Kap je mee?

Op naar een rookvrij Noord?

De Beverwijkstraat waar huisarts David Koetsier werkt is sinds kort ‘rookvrij’.

Onze Wingerdweg is 10 keer zo lang als de Beverwijkstraat…

Dus wij kunnen dus wel wat hulp gebruiken: woon je in de Wingerdweg en rook je? Of rook je niet maar heb je een goed idee? Of wil je je moeder helpen te stoppen?

Laat het ons weten!

Je kunt bij ons terecht voor hulp. Dokter Doets en onze nieuwe praktijkondersteuner Johanna Rubingh zijn beiden speciaal opgeleid om mensen te begeleiden bij het stoppen. Maar wat werkt er nou beter dan stoppen met de hele straat!?

En het is niet voor niets. Als je iets aan je gezondheid wil doen dan is stoppen met roken de grootste stap die je kunt maken:

Nieuwe praktijkondersteuner diabetes

Zoals de meeste van u inmiddels hebben vernomen hebben we afscheid genomen van Rosita. We danken haar voor haar inzet in de jaren die ze voor dokter Franken en voor ons heeft gewerkt.

Vanaf 1 mei neemt Johanna Rubingh, ook een ervaren praktijkondersteuner, het stokje van haar over. Zij zal mensen met diabetes (suikerziekte) begeleiden en ook mensen helpen die willen stoppen met roken.

Binnenkort stelt zij zichzelf op onze website en in de praktijk aan u voor.

Even voorstellen

Naast de inmiddels al wat bekende nieuwe gezichten van dokter Doets en ondergetekende zijn er nu nog twee nieuwe gezichten bij Noord Huisartsen. Dat van Merel Willems, onze Medisch Assistent in opleiding en dat van Mieke Beerta, onze nieuwe assistente.

Even voorstellen dus:

Merel Willems is er sinds september. Zij volgt de opleiding tot Medisch Assistent. Dit is een functie die in Amerika al langer bestaat en die we nu ook in Nederland steeds meer zien. Het gaat om een medisch professional die de huisarts (en in het ziekenhuis de specialist) ondersteunt bij allerlei taken. Voor ze bij ons kwam heeft Merel als verpleegkundige in het OLVG gewerkt op de afdeling chirurgie.

Wij hebben ervoor gekozen om Merel te gaan opleiden omdat dat een goede manier is om zelf een frisse kijk te houden op het vak. Daarnaast is het leuk om samen te werken en geeft het ons meer tijd voor de ingewikkeldere problemen omdat Merel meer eenvoudige consulten overneemt. Tot zover bevalt de samenwerking erg goed.

Merel is een dag per week op de opleiding en is op maandag, donderdag en vrijdag in de praktijk.

Mieke Beerta is net (begin november) begonnen. Zij is een zeer ervaren doktersassistente die hiervoor in Bos en Lommer heeft gewerkt. De vorige praktijk werd haar te groot en daarom is ze naar Noord gekomen. Haar eerste indruk is dat ze een goede keuze heeft gemaakt. We zijn blij met haar ervaring en dat Jannet, die stiekem wel heel veel uurtjes maakte, nu ook weer af en toe een middag vrij kan nemen.

Mieke is er alle dagen behalve op woensdag.